Døgnkontinuerlig produksjon
– De nye Omron-robotene henter frem tomme pallbokser og frakter fulle pallbokser ut, og bidrar dermed til at produksjonen vår kan gå kontinuerlig, minimum 12 timer uten bemanning. I øyeblikket har vi satt i gang to av fem nye linjer der vi benytter de nye mobile robotene, forteller automasjonsingeniør Thomas Malones hos Plasto.
Produksjonsbedriften med hovedkontor og produksjon innerst i Romsdalsfjorden, har hatt høy tetthet av industriroboter gjennom mange år, og har suksess med leveranser av plastkomponenter til blant annet Akva Group og Glamox. Nye markeder kommer til, og fabrikksjef Knut Johan Stenerud forteller at det nå er plastkomponenter til elbilladere som har initiert nye investeringer.
– Den norske produsenten Easee har et sterkt voksende marked med elbilladere til både profesjonelle ladetilbydere og til borettslag og private. Produksjonsvolumene er så store at de passer godt til vår teknologi for sprøytestøping av plastkomponenter, og roboter av typen Omron LD-250 bidrar til at hele produksjonslinjen kan gå praktisk talt “uten fingeravtrykk”, forteller fabrikksjef Knut Johan Stenerud.
Skreddersydd leveranse
Hva var de viktigste kriteriene for dere ved valg av transportører til denne “førerløse” pakkingen av produkter?
– Robusthet og driftssikkerhet, først og fremst. Når produksjonen skal gå døgnkontinuerlig, må både vi og kunden ha trygghet for at det ikke oppstår uforutsette produksjonsstopp. Erfaringene våre med ITO PallPack var gode fra tidligere, både med transportører og stroppeteknologi, og det var positivt både for kundene og oss at ITO har produksjon og delelager i Norge. Personlig kontakt og fleksibilitet var andre sider som veide tungt, for transportørene skreddersys etter våre produksjonslinjer, og de ble levert med 24V motor fordi det er ladespenningen Omron-robotene benytter. Så bygger vi inn egne sensorer og “smartness” slik at robotene kan kommunisere med transportbanene. Mange små detaljer gjør at det hele passer inn i vår produksjonstankegang, for vi er en bedrift der mesteparten av omsetningen faktisk kommer mens det ikke er folk på jobb, oppsummerer Knut Johan Stenerud og Thomas Malones hos den tradisjonsrike produksjonsbedriften i Åndalsnes.
Fakta om Plasto
Allerede i 1949 satset produksjonsbedriften Plasto på at kulepenner ville bli fremtidens skriveredskap, og fra midten av 1950-tallet satset de på sprøytestøping av plastkomponenter. I 1969 flyttet de inn i ny fabrikk i Åndalsnes, mens dagens produksjonsanlegg er benyttet siden 1996. Plastkomponenter til Volvo 240 var i mange år en stor del av produksjonen, i tillegg til kjente norske produsenter som VingCard, Glamox og Raufoss. Allerede i 1994 tok Plasto i bruk 6-akset roboter fra ABB, og fra 1998 tok de i bruksprøytestøpemaskiner for store produkter, blant annet handlevogner i plast. Bedriften ble startet av Odd Stenerud med knottproduksjon i 1942 og er i dag eid av Lars og Knut Johan Stenerud.
I denne videoen fra Omron ser du hvordan Omron LD-250 fungerer i praksis. Er dette aktuell teknologi for deg, så ta gjerne kontakt med oss i ITO PallPack, så skreddersyr vi transportører og annen infrastruktur som passer godt sammen med robotene.
Ønsker du å vite mer?
Bestill vårt jevnlige nyhetsbrev om aktuell teknologi og hvordan den benyttes hos kundene våre.