Søk direkte på produktnavn, maskiner teknologi eller løsninger du er interessert i.

Unikt tresliperi, unikt oppdrag

Ved Kistefos fikk vi oppdraget med å restaurere det unike tresliperiet hvor det ble produsert tremasse i over 60 år. Det ble mer enn 2000 arbeidstimer for oss, mange av dem under krevende arbeidsforhold. Men det var verdt det, for på Jevnaker kan publikum oppleve Skandinavias eneste bevarte tresliperi.

Av: ITO marked 11. mars 2025 Kistefos

Skandinavias eneste bevarte tresliperi

Kistefos er en helt unik destinasjon for kunst, skulptur og industrihistorie. ITO Produksjon har samarbeidet nært med Kistefos gjennom mange år, og i 2019 fikk vi det helt spesielle oppdraget med å løfte tresliperiet fra 1890 frem fra fukt og mørke. Det medførte mer enn 2000 arbeidstimer i 2019 og 2020, med fjerning av tremasse og aske, sliping av rust, overflatebehandling, smøring og sveising. Arbeidsforholdene var krevende, men samtidig var det et oppdrag vi satte spesielt stor pris på, fordi dette er Skandinavias eneste bevarte tresliperi. Fuktig klima, trange rom og manglende vedlikehold siden driften ble stanset i 1955, skapte mange utfordringer underveis. Men det var verdt det, for hver sommer kommer tusenvis av besøkende til denne unike kulturdestinasjonen ved Jevnaker. De kan «skru tiden tilbake» og oppleve tresliperiet, der tømmer fra skogene rundt ble omgjort til tremasse for papirindustrien.

Her får du et lite innblikk i hva som ble utført i 2019 og 2020. Forhåpentligvis får du lyst til å besøke Kistefos i sommer, og forhåpentligvis forstår du at vi hos ITO Produksjon påtar oss oppdrag som er helt utenom det vanlige.

Arbeidsantrekket var like gjerne vadebukse og våtdrakt som kjeledress og vernemaske. Her fra overflatebehandling der turbinrørene kommer ut i elven.
Arbeid med sveising inne i turbinrørene. Alle turbinrørene ble rengjort med høytrykksspyler, flakrust banket av og rørene pusset utvendig og innvendig, før de ble innsatt med Owatrol olje. På de mest utsatte og korroderte stedene ble det sveiset inn nye plater, i tillegg ble det boret/kappet inn små drenshull under turbinene, slik at vannet renner ut og ikke blir stående i turbinrøret. Bildet til høyre: Ny bjelke og innfesting der de opprinnelige bjelkene var sterkt korrodert og løsnet fra fjellet. Den nye bjelken er ikke overflatebehandlet, slik at den over tid får samme rustikke overflate som de øvrige.
Fra fyrhuset. Fyrkjelen og selve fyrhuset er bygget i 1894, og flis, bark og avfallsstoffer fra kappsaga og barketromlene ble transportert ut til fyrhuset for brenning. Vinterstid ble det fyrt opp og varm damp ble sendt gjennom et rørsystem til områdets bygninger, som en tidlig form for sentralvarme. I restaureringsprosjektet ble alt inventar i fyrhuset vasket, børstet og behandlet med Owatrol olje.

Mange utfordringer underveis

Eirin Holmen var prosjektleder for dette restaureringsprosjektet, fra ITOs side. Hun forteller at det var mange utfordringer underveis.

– Det fantes lite erfaringsgrunnlag vi kunne nyttiggjøre oss, og det var heller ikke mulig å komme til alle steder for befaring i forkant av gjennomføringen. Dermed ble det også nødvendig å gjøre endringer i prioritet underveis. Eksempelvis fikk vi ikke vurdert tilstanden på turbinrørene før vi kom ut til rørene med båt. Det har også vært vanskelig å utføre arbeidet i tråd med dagens HMS-standard, fordi arbeidet måtte utføres i elven, i trange rom og i høyden. Likevel mener vi å ha gjennomført på en måte som er sikker for medarbeiderne våre, og alt av arbeid er dokumentert og tilgjengelig for bruk ved fremtidige oppdrag. Flere steder, for eksempel ved fjerning av gammel tremasse på driftsturbinen, måtte vi lage skrapeverktøyene selv, slik at de var egnet for oppgaven.

– Dette oppdraget i 2019-2020 er det største enkeltoppdraget vi har hatt ved Kistefos, og vi laget også en sluttrapport for oppdraget og beskrivelse av fremtidige vedlikeholdsbehov, hvorav flere er gjennomført. Erfaringene fra dette og andre oppdrag ved Kistefos gjør oss i stand til å håndtere lignende oppdrag andre steder, forteller Eirin.

Tresliperiet fikk ny driftsturbin i 1929, levert av Kværner Brug og med en effekt på 420 HK. Den drev de fleste maskinene gjennom reimdrift. Samtidig ble det installert en generator for å gi strøm til belysning og til en hjelpemotor. Så det var nye tider dengang for snart 100 år siden, og etter omfattende rengjøring, rustfjerning og overflatebehandling i 2019-20, kan publikum se og oppleve den originale driftsturbinen. Noe av det som gjør tresliperiet på Kistefos ekstra interessant, er at de fleste maskiner, apparattavler og øvrig utstyr er produsert og levert av norske produsenter.

Levende fabrikk

I dag presenteres tresliperiet slik på museets nettsider:

Historien om den gamle tremassefabrikken er hjertet av Kistefos. I dag kan besøkende oppleve Skandinavias eneste intakte tremassefabrikk i vår Levende Fabrikk, og få et unikt innblikk i moderne industrihistorie.

I lokalene etter det eldste tresliperiet til A/S Kistefos Træsliberi får museets besøkende innblikk i både hvordan arbeid og det sosiale livet på Kistefos artet seg. Vi forsøker her å gi publikum en følelse av å trå tilbake i tid: Til den gang skogen var vår viktigste naturressurs, og tømmerstokkene gikk på kjerrat inn til tresliperiet – og kom ut fra sliperiloftet som ferdig tremasse.

Vi hjelper deg videre!

Ta kontakt med våre erfarne medarbeidere