Søk direkte på produktnavn, maskiner teknologi eller løsninger du er interessert i.

100 år med takstein

Taksteinprodusenten Skarpnes er et godt eksempel på at 100 års erfaring gjør noe med kvaliteten. Etableringen skjedde altså rett etter første verdenskrig, og allerede på 1960-tallet satset bedriften målrettet på automatisering og moderne produksjonsteknologi som suksessformel. Siste tilvekst er nytt og nærmest helautomatisert pakkeri.

Av: ITO marked 26. august 2019 Kundeinstallasjoner
Skarpnes har produsert takstein i 100 år. Dette huset har nettopp fått flat takstein fra Skarpnes.

Verdensledende på solcellestein

I Norge har vi lange tradisjoner med skråtak og takstein, og Grimstad-bedriften Skarpnes er utvilsomt en del av tradisjonen. Tveite-familien har eid og ledet bedriften i 98 av bedriftens 100 år, og i øyeblikket driver de testproduksjon av takstein med integrerte solcellepaneler.

– Solcellestein er et utrolig spennende område som får mye oppmerksomhet, og hvor vi har store forventninger til fremtiden. I øyeblikket er imidlertid etterspørselen etter våre andre produkter så god at vi kjører doble skift både i produksjon og pakking, forteller prosjektleder Kai Egil Berntsen.

ITO-linje med pallbaner og emballering hos Skarpnes.

Helautomatiske løsninger

Bedriftens nye pakkelinje med transportbaner, PallPack 8000 strekkfilmmaskin og det bedriften selv kaller en ”magebeltemaskin”, får altså kjørt seg nå i en hektisk produksjonsperiode. Hvordan er erfaringene så langt?

– Veldig gode, ITOs løsninger er integrert med fem roboter og andre tekniske løsninger fra svenske ABECE. Samtidig sørget ITO for at vi kunne gjenbruke eksisterende pallbaner, i et anlegg som emballerer en ferdig pall med 180 takstein hvert fjerde minutt. Anlegget er helautomatisk og alt betjenes av én operatør, som i hovedsak konsentrerer seg om overvåking og skifte av plastruller, forteller Kai Egil Berntsen.

”Magebeltemaskinen” er den første i sitt slag levert av ITO, en løsning som vikler plast med påtrykt logo i pallens midtfelt, før pallen transporteres til strekkfilmmaskinen der den endelige viklingen skjer. Logoplasten for god profilering med Skarpnes-logo på pallene.

Logo-maskinen, eller "magebeltemaskinen" som Skarpnes kaller den, sørger for god profilering på pallene.

Lokal sand

Produksjon av takstein krever sand, og nær lokalisering til sandkilden var viktig for etableringen av ny fabrikk i Grimstad i 1989. Fremdeles er det sand fra Reddal i Grimstad som benyttes for å fremstille norsk kvalitetsstein egnet for nordiske værforhold. ITO installerte en pakkelinje for mønestein hos Skarpnes i 2014, og de gode erfaringene med denne var medvirkende til at taksteinprodusenten valgte ITO også ved årets investeringer.

– Linjen fra 2014, med blant annet pallmagasin, stroppemaskin og palldobler, har vist seg å være imponerende driftssikker. Derfor var det enkelt å få aksept hos ledelsen her for å satse videre på ITO-løsninger, oppsummerer Kai Egil Berntsen.

ITO sørget for at vi kunne gjenbruke eksisterende pallbaner, i et anlegg som emballerer en ferdig pall med 180 takstein hvert fjerde minutt. Anlegget er helautomatisk og betjenes av én operatør, forteller prosjektleder Kai Egil Berntsen.

Vi hjelper deg videre!

Ta kontakt med våre erfarne medarbeidere