Søk direkte på produktnavn, maskiner teknologi eller løsninger du er interessert i.

Automatisert flyt for vekstbasert mat

Hos Nordic Green Food blir økologiske bønner til matprodukter som tofu og tempeh. Her forteller lederen av selskapet hvordan de har lykkes med å fjerne manuelle operasjoner i varehåndteringen.

Av: ITO marked 2. november 2023 Kundeinstallasjoner
Franske bønner blir populære vegetarprodukter
Nordic Green Food AB fremstiller tofu, tempeh og andre såkalte vekstbaserte matprodukter i fabrikken i Vallentuna utenfor Stockholm. Selskapet kjøper inn bønner fra økologiske gårder i Frankrike, disse bløtlegges og koagulerer til tofu ved anlegget. Deretter pakkes de i forbrukerpakning og D-pak (kartong) før de transporteres ut til markedet. Denne forretningsideen har gitt suksess de siste årene, og i 2022 omsatte Nordic Green Food for nærmere 77 millioner svenske kroner. Joceline Lu leder bedriften, hun forteller at behovet for automatisering fremfor alt gjelder pakking i sekundærforpakning. – Altså når vi har et ferdig produkt i emballasje, og denne skal pakkes videre i kartong. Tidligere benyttet vi bakker (kasser), som er smidig å pakke, men også tidkrevende. I takt med at etterspørselen har økt, har vi hatt behov for å etablere en mer automatisert flyt, forteller Joceline Lu.
Tofu-pakkene transporteres til pakkemaskinen, der de pakkes i kartong for utsendelse. Etikettering med strekkoder foregår automatisk i linjen.

Wrap-around og robotpalletering

ITO-anlegget hos Nordic Green Food består blant annet av en helautomatisk pakkemaskin for wrap-around, palleteringsløsning med robot, og selvsagt baner for vareflyten. Rett fra banene pakkes tofu-pakker rett i kartong, disse går videre til etikettering og videre til robotpalletering. Tidligere var det nødvendig med 5-8 medarbeidere for å håndtere disse prosessene. Med de nye ITO-løsningene kan den bedriften fortsette veksten og i større grad bruke ressursene på produksjon enn på pakking. Det er selvsagt bedriftslederen fornøyd med:

– Vi sammenlignet ulike leverandører, og endte opp med at ITO var en partner vi ønsket oss i denne automatiseringsreisen. De har levert i tråd med tidsplanen vi lagde, og også vært delaktig i prosessen med å utvikle den beste forbrukerpakningen, uttaler Joceline Lu.

Hva betyr det for bedriftens fremtid?

– Det betyr blant annet at vi kan bruke ressursene våre på utvikling og produksjon av flere tofu-typer eller andre produkter. Det eneste vi angrer på er at vi ikke startet dette automatiseringsløpet for fem år siden istedenfor å vente til nå. Det ville vært mer lønnsomt i lengden, avslutter en fornøyd bedriftsleder i en av matindustriens mange spennende nisjer.

Robotpalletering er alltid lønnsomt. Hos Nordic Green Food er det en sentral del av automatiseringslinjen.
Ved å automatisere pakking og palletering får Nordic Green Food frigjort ressursene til andre oppgaver, og de er skodd for videre vekst.

Hva er tofu?

Tofu er et relativt nytt matprodukt her i landet, mens det har vært sentralt i asiatisk kosthold gjennom århundrer. Det fremstilles av koagulert soyamelk som er presset slik at den minner om fetaost i utseende. Det er svært rikt på proteiner og næringsstoffer. I seg selv er det relativt smakløst, dermen kan det smakstilsettes slik at det passer i mange retter. Interessen for vegansk og vegetarisk kosthold har skapt vekst for tofu også i Europa.

(Kilde: Grønn Matportal)

Vi hjelper deg videre!

Ta kontakt med våre erfarne medarbeidere