Ny transportløsning hos Goman frigjorde produksjonsplass
Ny transportløsning med egen etasje for kasselager
Hver dag produserer og leverer Goman Bakeriet på Hønefoss 23.000 nystekte brød, i tillegg til mer enn 25.000 kremkaker, småvarer og andre konditorvarer. Samtlige blir pakket og levert i standardiserte plastkasser, og produksjonsveksten skapte behovet for en helt ny interntransportløsning av kasser.
I samarbeid med ITO ble det laget en egen lageretasje i produksjonslokalene, og skreddersydd en ny transportløsning der nyvaskede kasser transporteres på transportbånd fra vaskemaskinen til kasselageret. Derfra hentes de etter behov og fraktes ned til produksjonen i en spesialkonstruert heis.
Løsningen har vært i drift siden 2013 og resultert i omlag 1 million kroner i årlige besparelser, som følge av færre arbeidstimer til vask av kasser og transport fra vaskemaskin til lager.
25 prosent vekst etter oppkjøp
Coops oppkjøp av Ica/Rimi har gitt ytterligere vekst for det tradisjonsrike bakeriet på Hønefoss. Driftsleder Tor-Brede Ronglid er derfor glad for at det nye interntransportanlegget allerede var satt i drift.
– Det var helt nødvendig å frigjøre plass i bakeriet. Det daglige behovet for plastkasser er fra 4000 til 6000 kasser, og det er plasskrevende. Kasselageret med automatisk transport har fungert utmerket, og med 25 til 30 prosent produksjonsvekst det siste året, har verdien av anlegget økt betydelig siden det ble iverksatt, forteller han.
Rustfritt anlegg skreddersydd for lokalene
Anlegget ble skreddersydd av ITO og produsert ved ITOs produksjonsanlegg på Tyristrand. Det består av et automatisk transportbånd direkte fra vaskemaskinen og opp til lageretasjen, der sju transportbaner gir lagerplass for rundt 3000 kasser.
En automatisk transportenhet henter en og en stabel med kasser og frakter disse til en heis direkte ned i pakkedelen av produksjonen.
Anlegget er konstruert slik at de kassene som har stått lagret lengst blir hentet først, slik at man er trygg på at kassene ikke er våte når de skal benyttes.
I næringsmiddelindustrien er det strenge hygienekrav, derfor er anlegget i hovedsak konstruert i rustfritt stål.