Søk direkte på produktnavn, maskiner teknologi eller løsninger du er interessert i.

Når ingen oster er like

Tine Heimdals nyeste ITO-anlegg sørger for at 20 kilos osteblokker flyttes automatisk fra modningskassene over til pakkelinjene. Det spesielle er at ingen osteblokker er helt like.

Utfordring

Etablere automatisk depalletering av 20 kg osteblokker fra plastkassene (modningskasser fra ysteriene].

Løsning

ITO-anlegg med KUKA industrirobot, kassevender, tomkassestabler og skreddersydde transportbaner for både osteblokker og tomkasser.

Resultat

Høyere effektivitet og færre fysisk belastende oppgaver.

Kommer i modningskasser

Ost er et organisk materiale og et resultat av modningsprosessen, derfor er ingen osteblokker helt like ved Tines anlegg på Heimdal i Trøndelag. Akkurat det kan gi utfordringer når det gjelder å få 20 kilos osteblokker ut av modningskassene i plast og inn på anlegget til pakkeriet, der osten deles opp og pakkes i forbrukerpakninger. Løsningen ble en enhet som vender hver kasse for å sikre at osteblokken alltid kommer ut.

Så langt er løsningen innkjørt for Norvegia ost, og snart skal den innkjøres for Jarlsberg. Det er vi litt spent på, fordi Jarlsberg-osten varierer enda mer i volum, på grunn av de karakteristiske luftboblene som utvikles under modningen, forteller Nils Kjærem, vedlikeholdssjef ved Tine Heimdal.

Depalleteringsanlegg for osteblokker, levert av ITO PallPack for Tine Heimdal.

10 millioner kg ost

Ved dette Tine-anlegget handler mye om ost, og da om “Norges favorittost” Norvegia og om «klassikeren” Jarlsberg. 185 personer har arbeidsplassen sin ved Tine Heimdal, der de mottar ost fra ysteriene inn til lagring, pakking og forsendelse. I fjor håndterte de 4,5 millioner kg Norvegia og 5,4 millioner kg Jarlsberg. I bedriftens nye ITO-løsning arbeider en KUKA-robot i kjølerom med å løfte plastkasser med 20 kg osteblokker ut på banen, mens en skreddersydd snu-enhet vender hver kasse slik at osteblokken faller ut før den transporteres til oppdeling og pakking. Nye transportører sørger også for at tomkassene transporteres ut til lager. Vedlikeholdssjefen forteller at en viktig gevinst ved investeringen er å redusere mengden fysisk belastende oppgaver.

Helpaller med 32 stk 20 kg blokker i modningskasse settes inn i anlegget. Til venstre henteposisjonen for robot.

Fjerner belastende oppgaver

– I den manuelle prosessen benyttet operatøren et løfteverktøy med svingarm og vakum for å løfte kassen frem til linja, og et sugeverktøy for å ta ut osteblokken. Det er mye manuell håndtering og krevende fysisk arbeid, så det var en oppgave vi hadde et ønske om å automatisere. I løpet av våren vil roboten forsyne to pakkelinjer med osteblokker, med en hastighet opptil 12 kasser i minuttet, altså 240 kg ost. Dette blir en løsning slik vi hadde forventet, oppsummerer vedlikeholdssjefen ved Tines anlegg på Heimdal. 

KUKA industrirobot løfter 4 modningskasser og plasserer dem på øvre nivå.
Kassevender snur modningskassen opp ned slik at osteblokken faller ned på transportbanen inn til pakkeriet.
Osteblokken suges fast og kassen løftes av.
Råvaren leveres i plastkasser på pall, hver med 32 stk blokker a 20 kg fra ysteriene. Det nye ITO-anlegget hos Tine Heimdal erstatter den manuelle operasjonen med å bruke vakuumløfter for å ta osteblokk fra pallen, manuelt trekke av plastkassen og stable den, før blokka legges på produksjonslinja. Dermed fjernes en fysisk belastende oppgave for medarbeiderne.
Tomkassestabler for 40 kasser pr pall. Egen utsortering av kasser med feil.
Hos Tine på Heimdal deles og pakkes Norvegia ost i forbrukerpakninger, som havner i butikkenes kjøledisker.

Ønsker du å vite mer?

Bestill vårt jevnlige nyhetsbrev om aktuell teknologi og hvordan den benyttes hos kundene våre.

Det er krevende fysisk arbeid, så det var en oppgave vi hadde et ønske om å automatisere.

Nils Kjærem

Tine Heimdal

Til kundereferanse »

Vi hjelper deg videre!

Ta kontakt med våre erfarne medarbeidere