Søk direkte på produktnavn, maskiner teknologi eller løsninger du er interessert i.

Satte ny standard for boklogistikk

Gode ideer fortjener å settes ut i livet. Magne Engstrøm mente det var mulig å automatisere pakkingen av 80 prosent av ordrene fra VB Bok. Det fikk han jammen rett i.

Utfordring

Automatisere pakking av bøker for postforsendelse.

Løsning

ITO-anlegg med pakkemaskin og transportører, inkludert etikettering og skanning.

Resultat

Store besparelser og bedre kundeservice.

Sparer store beløp

Har du bestilt bøker fra nettbokhandlene Haugen bok eller Akademika det siste året, er det stor sannsynlighet for at leveransen er pakket i den automatiske pakkelinjen hos VB Bok på Kalbakken i Oslo. Pakkemaskinen går for fullt når vi besøker bedriften, der Magne selv fôrer linja med ordrer som kommer ferdig sortert med følgeseddel fra ERP-systemet.

– Med normalt arbeidstempo håndterer pakkemaskinen 8 ordrer i minuttet, da blir hver ordre pakket i en solid og standardisert emballasje, etikettert, skannet og lagt i riktig container utfra forsendelsesmåte. Sammen med heisautomatene vi tidligere har investert i, gir den nye pakkelinjen besparelser på 1,6 millioner kroner årlig. Faktisk sparer vi 2 kroner per ordre bare på den nye emballasjen, og den passer i 98 prosent av alle landets postkasser, slik at kundene slipper å reise innom postkontoret, forteller avdelingslederen hos VB Bok – samtidig som nye ordrer på løpende bånd, bokstavelig talt, er på vei til bokglade kunder.

Dobbelt volum i vår

Koronakrisen ga oppsving for netthandel, i tillegg til at mange fikk mer ledig tid til å lese bøker. For VB Bok betød det mer enn dobling av antallet ordrer gjennom noen travle vårmåneder. Så det ble en skikkelig «syretest» for anlegget?

– Det kan du trygt si. Det var noen tekniske justeringsbehov i høst, men under de siste månedene har pakkingen virkelig gått på skinner, med volumer på inntil 8000 ordrer i uka. Besparelsene er betydelige, de går rett på bunnlinja, og som ekstragevinst får kundene våre bedre service. Leveringstid er kritisk innenfor all netthandel, og denne løsningen gjør oss utvilsomt mer konkurransedyktig. Logistikk handler jo om færrest mulig manuelle steg, nå er det antagelig ingen som tar i ordren fra operatøren skanner følgeseddelen her ved pakkemaskinen og frem til postbudet legger den i mottagerens postkasse, sier han.

Magne Engstrøm fikk rett i at det var mulig å automatisere pakkingen av 80 prosent av ordrene. Den standardiserte emballasjen passer til alle formater inntil 30 x 21 cm og tykkelse 10 cm, i tillegg får den plass i en vanlig postkasse.

Kompakt og skreddersydd

Pakkelinjen er skreddersydd for lokalene hos VB Bok etter Magnes spesifikasjoner. Løsningen består av Jomet pakkemaskin med emballasjemagasin og pakkebord, der følgeseddelens strekkode avleses før bøkene plasseres på emballasjen. Maskinen trekker automatisk frem ny emballasje til pakkebordet, og lukker og limer hver eske med innhold. Adresseetikett for hver ordre printes og påføres automatisk i en printer som er integrert i transportlinjen med Carryline transportører og karusellheis. Hver ordre skannes automatisk og gir informasjon til en automatisk utlegger som sørger for at ordren havner i rett postcontainer.

Gjennom prosessen er det kun skanning av følgeseddel og plassering av hver ordre på emballasjeflaten som utføres manuelt, noe som skjer med god ergonomi og arbeidshøyde ved pakkebordet.

Standardisert emballasje

Den nye emballasjen kan benyttes til ordrer med format inntil 30 x 21 cm og maks høyde 10 cm. Da får leveransen også plass i en vanlig postkasse. Opplever dere noen ulemper ved å standardisere på én emballasje?

– Egentlig ikke, så langt har vi pakket flere hundre tusen ordrer i denne linja, og ikke fått tilbakemeldinger på emballasjeskade i det hele tatt. En av de store utfordringene med forsendelse av bøker, er at ingen produkter er like i format og tykkelse. Skulle vi fått de siste 20 prosentene av ordrene inn i samme linje, måtte vi nok få forlag og designere til å være mindre kreative. Det blir et tøffere løp som vi ikke har ambisjoner om å begi oss ut på, smiler en avdelingsleder som har mer enn middels interesse for logistikk og automatisering.

Fra VB Bok på Kalbakken i Oslo, der hver bokleveranse strekkodeskannes før den sorteres ut til rett containerstasjon. Et lite og skreddersydd anlegg bygget med spiralheis opp til sorteringsbanen fra pakkemaskinen. Et typisk mindre sorteringsanlegg som kan utvides med lengre bane og flere utleggere hvis behovene endrer seg.
Pakkemaskiner øker kapasiteten og reduserer kostnadene. De kan tilpasses det meste, denne pakker bøker i standardisert emballasje for postforsendelse.
Pakking av bøker kan være utfordrende fordi bøker lages i ulike formater og tykkelser. ITO-anlegget hos VB Bok håndterer rundt 80 prosent av forsendelsene, de øvrige pakkes fremdeles manuelt.
Faktisk sparer vi 2 kroner per ordre bare på den nye emballasjen.

Magne Engstrøm

VB Bok

Til kundereferanse »

Vi hjelper deg videre!

Ta kontakt med våre erfarne medarbeidere