Søk direkte på produktnavn, maskiner teknologi eller løsninger du er interessert i.

Sørlandschips med snacksfabrikk for fremtiden

Blant mange ITO-løsninger hos Sørlandschips finner vi en ny pakkemaskin for automatisk pakking av nøtter i ulike emballasjetyper.
Sørlandschips. bilde

Utfordring

Oppnå maksimal automatiseringsgrad for pakking og interntransport av snacksprodukter.

Løsning

ITO-løsninger for pakking, interntransport og robotpalletering.

Resultat

Solid bidrag til en av landets mest moderne næringsmiddelprodusenter.

Det skreddersydde produksjonsanlegget hos Sørlandschips ble åpnet med brask og bram i Kristiansand sommeren 2016, med automatisering som gjennomgangsmelodi for all produksjon og pakking. Blant mange ITO-løsninger finner vi også en ny pakkemaskin for automatisk pakking av nøtter i ulike emballasjetyper.

Matindustri i fremste rekke

Mye har skjedd siden fire snacksglade sørlendinger for 25 år siden fikk ideen om å lage chips på en måte ingen hadde gjort i Norge tidligere.

Fremdeles markedsfører Sørlandschips seg som «landets minste chipsfabrikk», til tross for at hver fjerde pose med chips i landet nå produseres i den nye snacksfabrikken i Songdalen utenfor Kristiansand. Der har Sørlandschips samlet all sin produksjon av chips og nøtter, og daglig ruller ca 60 tonn ferske poteter inn portene.

Automatisering har stått i sentrum under oppbygging av anlegget, og med kun 23 medarbeidere produserer Sørlandschips rundt 4800 kartonger – eller 300 paller – med snacksprodukter, hvert eneste av ukas sju døgn. Nøttekongen ble overtatt av Sørlandschips for noen år siden, og når en ny Jomet pakkemaskin nå er installert, er også nøtteproduksjonen flyttet til Kristiansand.

Maskinen er unik i den forstand at den pakker et stort antall ulike produkter, og pakker automatisk i både wrap around emballasje og i trau med lokk. Teknisk sjef Frode Birkenes har vært med på utviklingen i Sørlandschips siden midten av 90-tallet, og gleder seg over at all produksjon nå er samlet under ett tak.

– Vi ønsket å investere i en fullautomatisert pakkemaskin som kan pakke et stort spekter av ulike nøtteprodukter i ulike typer emballasje, forteller han. Valget falt altså på en Jomet pakkemaskin, levert av ITO.

– Maskinen har transportbånd integrert med posepakkemaskinen, og sørger for åpning av esker/trau, fylling av riktig antall i hver kartong, påsetting av lokk/lukking av eske, utskrift/påføring av etikett før en ny spiralheis transporterer eskene ut til palleteringsroboten.

– Nøtter pakkes både i trau med lokk og i wrap around emballasje, mens alt av chips pakkes i trau med lokk. Noen justeringer gjenstår, men det blir en svært produktiv og lønnsom løsning for oss når vi kan kjøre et stort spekter av ulike snacksposer i full hastighet gjennom denne pakkelinjen, forteller Frode Birkenes.

ITO-anlegg hos Sørlandschips. bilde
Hos Sørlandschips

Sørlandschips har langt samarbeid med ITO

Sørlandschips har hatt et samarbeid med ITO gjennom en årrekke, med betydelige investeringer både i 2004 og 2011, og altså med ny pakkemaskin integrert med spiralheis til den nye fabrikken.

I nabohallen sørger et tidligere anskaffet heis- og transportanlegg fra ITO for at ferdige kartonger med chipsprodukter automatisk heises opp og transporteres ut til palleteringsavdelingen, der vi også finner et komplett ITO-anlegg. Det inkluderer en KUKA Robotics industrirobot, Pall-Pack 8000 strekkfilmmaskin, palledobler og alle transportbånd for flytting og oppsamling av fylte paller.

Fellesnevneren for alle installasjonene er den høye automatiseringsgraden, slik at Sørlandschips kan produsere 3 skift i døgnet med minimal bemanning.

– Markedet er tøft og prisfokusert. Vår suksess handler først og fremst om at vi produserer produkter som det norske folk liker, blant annet er vi den største produsenten som produserer kettle-chips, chips hvor potetflakene blir kokt i peanøttolje.

– Suksessen handler samtidig om å utnytte en høy grad av automatisering og velge driftssikre løsninger gjennom hele fabrikken, slik at vi hele tiden kan oppfylle markedets leveringskrav. I den sammenhengen er vi svært godt fornøyd med det årelange samarbeidet med ITO. De leverer gode løsninger og har en organisasjon som forstår hvilke krav en moderne matindustribedrift stiller, avslutter Frode Birkenes, teknisk sjef i Sørlandschips.

ITO-anlegg med spiraltransportør hos Sørlandschips. bilde
Pakkemaskin og spiralheis for transport ut til lager.
ITO-anlegg hos Sørlandschips. bilde
Transportær/transportbane – ITO
ITO-anlegg hos Sørlandschips.
Robotpalletering av snacksprodukter før pallene strekkfilmes i PallPack 8000.
Vi ønsket en helautomatisk pakkemaskin som kan pakke et stort spekter av nøtteprodukter

Frode Birkenes

Sørlandschips

Til kundereferanse »

Vi hjelper deg videre!

Ta kontakt med våre erfarne medarbeidere